Twee weken na hun prachtige vijfde plaats in de Ypres Rally, stonden Hermen Kobus en Erik de Wild al aan de start van hun volgende grote afspraak: de GTC Rally voor het Nederlands rallykampioenschap. In West-Brabant was Hermen Kobus de snelste, maar door een turboprobleem moest hij tevreden zijn met de derde plaats.

Zaterdagavond opende Jasper van den Heuvel met de eerste snelste tijd, maar daarna reden Hermen Kobus en Erik de Wild drie snelste tijden op rij. De rood-blauwe Skoda Fabia R5 in de kleuren van Kroon-Oil had een voorsprong van 7″9 op Bob de Jong.

“En toch kan het nog beter,” vertelde Hermen. “We zijn gestart met de afstellingen van Ieper, maar daar zijn de proeven hobbeliger. Onze auto stond te hoog afgesteld, waardoor hij minder stabiel was. We gaan met een andere setting de tweede ronde in.”

RT2
VAS

Helaas zou die verbetering niet blijken uit de tijden, want Hermen voelde op de eerste proef na de service het vermogen plots verdwijnen. “Het vermogen viel weg. We dachten dat de turbo stuk was, maar uiteindelijk bleek een pin uit de wastegate van de turbo verdwenen te zijn. Daardoor bleef de wastegate open staan en bouwde de turbo geen druk meer op. Het was erg frustrerend om zo drie proeven te moeten rijden…”

Zondag ging Kobus met verse moed verder. Hij bleef derde algemeen, als tweede in de Dutch R5 Challenge, maar hij verkleinde wel zijn achterstand op de koplopers die nog in strijd waren voor de overwinning.

“Met nog eens 4 snelste tijden op 8 proeven, waaronder de beste tijd op de Power Stage, bewezen we dat we deze wedstrijd hadden gewonnen wanneer we geen technische problemen hadden gekend. Ik hoefde vandaag niet meer aan te vallen, maar de auto voelde zo goed aan dat de tijden vanzelf kwamen. We reden 25″ dicht op de Jong en van den Heuvel. Ook mooi dat we twee keer de snelste tijd reden op de Belgische proef, waar het asfalt duidelijk gladder was. Daar maakten we gebruik van onze ervaring in België.”

Na de wedstrijd reikte het duo ook de Kroon Oil Support Award uit aan Roald Leemans, de snelste met een voortrekker. “In de Nederlandse rallysport ontbreekt het een beetje aan vers bloed, aan jongeren die voor de opvolging willen zorgen. Roald is zo een jonge kerel die dit jaar het Nederlands kampioenschap rijdt met een voorwielaandrijver. Dat willen we graag aanmoedigen.”

De volgende afspraak van Hermen Kobus en Erik de Wild is de Hellendoorn Rally op 15-16 september.

KAMV
VAS
BRC
Cédric De Cecco start BRC campagne in Ralye de Wallonie
VAS
Wim Meulders: Drie decennia autosport met passie
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
X