TV-SpaRally-2017-026

Wat een doldwaze wedstrijd! De Spa Rally, de tweede manche van het Belgisch kampioenschap, kende door de extreme weersomstandigheden een heel ongewoon verloop. Voor Vincent Verschueren en Veronique Hostens kon de wedstrijd niet slechter beginnen, maar na drie minuten tijdverlies op de openingsproef knokten ze zich terug naar een onverhoopte podiumplaats en… de leidersplaats in het Belgisch kampioenschap!

Na een prima shakedown, was het vertrouwen groot bij Vincent Verschueren en zijn copilote Veronique Hostens, die op de voet gevolgd werd door een cameraploeg voor een jongerenprogramma op televisie. Maar, op de allereerste proef, een rondkoers op het circuit van Spa-Francorchamps, ging het grondig fout. De rode Godrive Skoda werkte een ronde teveel af. Verdict: 3’07” tijdverlies en de 60ste plaats in het klassement… Na onder andere een 2de en een 3de tijd, werd de openingsetappe afgesloten op de 14de plaats…

“In het donker zat Guillaume Dilley met zijn Skoda op mijn bumper op de rondkoers. Ik had een paar meter extra afstand genomen en ik hield in het oog hoe ver hij achter me zat, toen ik bij de splitsing voor de derde keer naar links draaide, in plaats van rechts naar de finish te rijden. Ik had de nota van Veronique niet gehoord omdat ik gefixeerd was op mijn achtervolger. Gewoon mijn eigen fout… Een beginnersfout met grote gevolgen. Weet je, in mijn allereerste rally heb ik hetzelfde meegemaakt, maar toen reed ik een ronde te weinig,” sakkerde Vincent Verschueren, die de moed niet liet zakken. “We knokken terug en we zien wel hoe ver we geraken.”

VAS
RT2

Zaterdag waren de weersomstandigheden hels. Het regende de ganse dag, waardoor de proeven er extreem verraderlijk bij lagen. De concurrentie liet zich verrassen… Melissa Debackere ging van de baan, Kevin Abbring knalde in het decor, Guillaume Dilley reed zijn banden stuk…
“We hebben zelf ook geluk gehad op de Clémentine,” vertelde Vincent op de middag. “Ik ben maximaal aan het aanvallen. Ik passeerde Guino Kenis, maar een paar bochten verder schoof ik zelf van de baan. Het is een wonder dat we niets geraakt hebben.”

In de tweede ronde op zaterdag bleven Vincent en Veronique opschuiven, maar een dubbele lekke band leek de podiumkansen te verknallen, want op twee proeven tijd verloor de Skoda nog eens 2’30″… De aansluiting met Benoît Allart ging verloren.
“Ik zat bijna terug in zijn spoor, maar twee lekke banden hebben ons de das omgedaan. Ik reed de proef van de Clémentine, de versie zonder gravel, zelfs met een leegloper vooraan. Jammer dat we weer tijd verloren hebben, maar we staan terug in de punten, wat al ongelofelijk is na ons tijdverlies van 3 minuten vrijdagavond…”

Het zou nog mooier worden, want Vincent en Veronique rukten op de allerlaatste proef nog op naar de derde plaats. Kris Princen ging over de kop, zodat Vincent meteen ook leider wordt in het Belgisch kampioenschap. Wat een remonte van de 60ste naar de 3de plaats !
“Dit had niemand verwacht, maar in dergelijk zware rally’s is alles mogelijk, zeker als de omstandigheden zo moeilijk zijn als vandaag,” lachte Verschueren. “Deze leidersplaats doet enorm veel deugd, al was het hectisch in de slotfase. De proef werd net voor ons gestaakt na de koprol van Princen. Het wachten duurde lang en op de proef ging onze turbo ook nog stuk… Wat een ongelofelijke wedstrijd! Dit is een beloning voor het ganse team dat er in bleef geloven na onze misser vrijdagavond.”
Vincent en Veronique trekken nu als leiders in het BRC naar de TAC Rally.

KAMV
RallyTime animated
Rallyliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen in Trois-Ponts
BRC
TAC Rally - Boeiende affiche in de maak
VAS
Verslag Short Rally van Moorslede 2024
VAS
Debackere en Degryse domineren Short Rally van Moorslede
BRC
Miclotte-T'Joen vanaf TAC Rally in het BRC
BRC
2WD Trophy voor Delvigne met Nissan Micra in Rallye des Ardennes
BRC
Jonas Dewilde leider in het Kroon-Oil BRC Divisie 2
BRC
Jos Verstappen wint de 70ste Rallye des Ardennes
BRC
Rallye des Ardennes - Verstappen neemt de leiding na de opgave van Rouard
BRC
Rallye des Ardennes - Rouard neemt de beste start
X