SDMC1

Traditioneel is de shakedown in Monte Carlo het startshot van het nieuwe WRC seizoen. Een start die Sebastien Ogier alvast niet gemist heeft. Met een tijd vier seconden sneller dan de rest van het pak, lijkt het erop dat hij zich vlug heeft aangepast aan de Ford Fiesta WRC. Het lijkt erop dat hij ook dit seizoen er met kop en schouders bovenuit steekt.

Zelf hecht hij niet te veel belang aan dit resultaat. Natuurlijk is het een goed begin maar het is te vroeg om conclusies te trekken, relativeert hij. Een aantal rijders maakte immers de keuze om banden te sparen voor de rally zelf.

Met slechts twee testdagen voelt Ogier zich nog niet helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. Maar hij is er wel klaar voor om er het beste van te maken.  Het zal een moeilijke rally worden. Erg glad en met veel lastige omstandigheden, beseft hij. De bandenkeuze ziet er voorspelbaar uit. Nu is het de kunst om de wagen op de baan te houden.

RT2
KAMV

Zijn voormalig teamgenoot Andreas Mikkelsen zorgde misschien wel voor de opschudding van de dag. Met de Skoda Fabia R5 wist hij de tweede tijd op de tabellen te plaatsen. Een tijd waarover hij zelf, net als iedereen, verbaasd was.

Ok. Het is een speciale shakedown. Enerzijds is het door de nieuwe wagens voor vele teams nog wat zoeken en anderzijds is iedereen bezig met de banden. Daarnaast hielp het ook dat we vroeg op de baan waren. Maar dat dit mogelijk was, daar geloofde ik niet in, liet de Noor optekenen.

Ott Tanak zette de derde tijd neer in de tweede M-Sport Fiesta. Toch een teken dat ze er klaar voor zijn bij Ford. Met een vierde tijd voor Jari-Matti Latvala heeft ook Toyota zijn wederoptreden niet gemist.

De banden gebruikt in de shakedown tellen mee voor de rally zelf. Hierdoor zag je heel verschillende bandenkeuze’s en verschillende set-ups. Neem daarbij nog dat vele rijders geen risico’s wilden nemen op het steeds vuiler wordende parcours. Er werd immers meer en meer sneeuw uit de berm de weg opgetrokken. Hierdoor moeten we niet al te veel belang hechten aan de shakedown tijden. Het zal pas tijdens de eerste echte KP’s duidelijk worden hoe de verhoudingen liggen tussen de verschillende teams.

BRC
VAS
BRC
Genummerde deelnemerslijst Rallye de Wallonie
BRC
Elke BRC Powerstage voortaan live op TV
BRC
Mooi deelnemersveld voor 41ste Rallye de Wallonie
BRC
Cédric De Cecco start BRC campagne in Ralye de Wallonie
VAS
Wim Meulders: Drie decennia autosport met passie
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
X